Alles over sport logo

Thuis bewegen voor rolstoelgebruikers

Het WHEELS project ontwikkelt de eerste leefstijlapp voor rolstoelgebruikers met een dwarslaesie of beenamputatie. Met deze app kun je ook ná een revalidatietraject thuis verder werken aan een gezonde leefstijl. De app is nu in de testfase: uitproberen kan!

Veel rolstoelgebruikers met een dwarslaesie of beenamputatie vinden het moeilijk om voldoende te bewegen. Tijdens de revalidatie is er wel aandacht voor een gezonde leefstijl. Maar na deze fase is het vaak een uitdaging om dit thuis zelf door te zetten. In deze tijd van de coronacrisis is het extra lastig, omdat je niet naar beweegactiviteiten buiten de deur toe kunt. En ook direct contact met beweegprofessionals is lastig. Dan kan deze app voor thuis bewegen uitkomst bieden.

Achtergrond van WHEELS

Screenshot startscherm WHEELS app

Jaarlijks worden naar schatting 550 mensen met een recente dwarslaesie opgenomen in een Nederlands revalidatiecentrum. Ook ondergaan ongeveer 3.300 Nederlanders een amputatie van een deel van de voet of het been. Deze groep rolstoelgebruikers sport en beweegt veel minder dan mensen zonder beperking. Ook laat onderzoek zien dat rolstoelgebruikers vaak wat meer moeite hebben met gezonde voedingsgewoonten en een verhoogde kans hebben op overgewicht, slaap- en vermoeidheidsklachten.

In het WHeelchair ExercisE and Lifestyle Study (WHEELS) project hebben leefstijlprofessionals, rolstoelgebruikers, (docent)onderzoekers en studenten samen een digitaal leefstijlprogramma voor mensen in een rolstoel ontwikkeld. Zij hebben een app gemaakt waarmee je thuis kunt werken aan een actieve leefstijl, gezond voedingspatroon en goede balans tussen inspanning en ontspanning.

Deelnemers gezocht!

Ben jij rolstoelgebruiker en benieuwd naar de app? Of wil jij je leefstijl verbeteren? Wij zijn op zoek naar rolstoelgebruikers die willen deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek dat begin 2021 zal starten. Je zal gevraagd worden om over een periode van drie maanden met behulp van de app aan jouw leefstijl te werken op de aspecten bewegen, voeding en ontspanning in combinatie met een Fitbit. Bij interesse kun je contact opnemen met Dirk Hoevenaars: d.p.hoevenaars@vu.nl.

Wat zit er in de WHEELS-app?

WHEELS - Figuur 2 Structuur en inhoud van de WHEELS-app

De WHEELS-app bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Je kunt een Fitbit koppelen met de app die een schatting maakt van je dagelijks verbruikte energie in kilocalorieën specifiek voor rolstoelgebruikers.
  • Je vindt er informatie over de voordelen van een gezonde leefstijl, de beweegrichtlijnen, voedingsrichtlijnen en gezonde slaapgewoonten. Wekelijks worden nieuwe tips & tricks gepost.
  • In “Motiveer mij” leer je de vaardigheden die je nodig hebt voor een gezonde leefstijl.
  • In de “Wheels Community” kun je ervaringen uitwisselen en communiceren met andere gebruikers.
  • “Losse oefeningen” en “Beweegprogramma” verwijzen naar een oefeningen database. Je kunt zelf trainingsprogramma’s samenstellen en voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s volgen. Er zijn oefeningen voor alle niveaus, functionele mogelijkheden en soorten doelen. Ook is er een krachttrainingsprogramma opgenomen voor prothesegebruikers met een beenamputatie.
  • Je kunt een voedingsdagboek bijhouden met behulp van een barcodescanner en voedingsmiddelenlijst.
  • Bij “Slapen & Ontspanning” vind je kennis over gezonde slaap- en ontspanningsgewoonten, maar ook ontspanningsoefeningen.
  • Via “Voortgang” krijg je inzicht in gewenste veranderingen die je zelf vooraf kunt opgeven. Denk aan bmi, gewicht en spierkracht.
  • Daarnaast kun je met de app verschillende leefstijluitdagingen aangaan. Zoals “wekelijks 90 minuten handbiken” en jouw prestaties vergelijken met andere gebruikers.

Dit artikel is ook getoond op Allesoversport.nl

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Meedoen door sport en bewegen
Thuis - in en om huis
public, professional
instrument
sporten met lichamelijke beperking