Alles over sport logo

Laat kinderen bewegen in coronatijd met de online keuzewijzer

Bewegen is voor kinderen heel belangrijk. Hoe meer en gevarieerd zij bewegen, hoe beter. Maar hoe kom je aan voldoende beweging in coronatijd? Ben jij als leraar of ouder op zoek naar hoe je kinderen kunt laten bewegen? Werken online programma’s voor bewegen tussen de (thuis)lessen door? Lees in dit artikel welke initiatieven er zijn.

De basisscholen zijn sinds 8 februari weer open, met veel extra maatregelen. Nog steeds krijgen veel kinderen vaak thuisonderwijs, bij verkoudheidsklachten of wegens quarantaineregels. Het is zeer de vraag of gymlessen kunnen doorgaan met de huidige maatregelen en gesloten buitenaccommodaties. De website van de KVLO geeft de meest recente informatie over gymnastiek in coronatijd.

Ook regulier sporten bij een vereniging is nu niet mogelijk. En dat terwijl kinderen van 4-12 iedere dag minimaal 60 minuten matig intensief moeten bewegen, volgens de beweegrichtlijnen uit 2017. Ook zouden kinderen minimaal driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen, zoals springen en dansen.

Thuis bewegen

Het is belangrijk dat kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar voldoende beweging hebben tijdens de school- of thuisschooldag. Naast veel buitenspelen tussendoor kunnen online activiteiten dat stimuleren. Creatieve buurtsportcoaches, sportclubs en vakdocenten LO proberen via online programma’s en vlogs kinderen actief te houden. Wat zijn goede online beweegactiviteiten voor zowel thuis als op school?

De ALO en het lectoraat van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) Bewegen In en Om School ontwikkelden met scholings- en adviesbureau Alles in Beweging de online keuzewijzer Bewegen om kinderen in beweging te houden. De keuzewijzer geeft per leeftijdsgroep aan welk beweegdoel wordt gewerkt. Zo wordt onderscheid gemaakt tussen online activiteiten die werken aan (motorisch) vaardiger worden in bewegen, fitter worden, bewegen tussen lessen door en bewegend leren.

Buitenactiviteiten

Voor kinderen van 4 tot 6 jaar kun je de buitenactiviteiten van Beweegwijs doen met behulp van instructiefilmpjes. Voor kinderen van 6 tot 9 jaar zijn er 48 filmpjes van RiskCare om kinderen tussendoor te laten bewegen en vaardiger te maken. 9- tot 12-jarigen kunnen aan de slag met online instructies van Zappsport.

De HvA heeft op zijn website naast de keuzewijzer ook een overzicht van beweegactiviteiten met potentie en een overzicht met ongeschikte online beweegactiviteiten. Heb jij betere ideeën? Bij de HvA is het ook mogelijk nieuwe (online) initiatieven aan te melden om kinderen in beweging te krijgen. Kenniscentrum Sport & Bewegen gaat ervan uit dat je rekening houdt met de richtlijnen van het RIVM tegen verspreiding van het coronavirus.


Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Onderwijs, Thuis - in en om huis
Kinderen
public, professional
tips
bewegingsonderwijs, in beweging brengen, motorische ontwikkeling